Blog
Veranderingen in de Warmtewet: wat betekent dit voor woningcorporaties?
23 juni 2017, Inkoop van Elektriciteit en Aardgas, Warmtekostenverdeelsystemen, Energiemarkt
Op 22 mei 2017 heeft minister Kamp voorstellen voor wijzigingen in de Warmtewet naar de Tweede Kamer gestuurd. Voor woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn hierdoor grote vereenvoudigingen op komst.
Nadelen van de huidige Warmtewet
De Warmtewet is sinds 2014 van kracht. Vanaf het begin zijn er vanuit woningcorporaties en VvE’s grote bezwaren geweest tegen de uitvoering ervan. De opzet van de Warmtewet was namelijk vooral gericht op grote warmteleveranciers als Eneco en NUON. Voor deze grote partijen lijkt de Warmtewet inderdaad goed te functioneren. Voor blokverwarming met gebouwgebonden installaties had de wet echter andere gevolgen: woningcorporaties en VvE’s werden ineens warmteleverancier. Voorheen konden de leverings- en transportkosten voor aardgas (of warmte van de grote warmtebedrijven) worden omgeslagen in de woonlastennota en de kosten voor het onderhoud van centrale cv-ketels konden worden doorberekend in de huur. Na invoering van de wet diende echter een apart warmtetarief met een gereguleerd maximum vastgesteld te worden. Dit leidde tot de volgende knelpunten:- Er wordt warmte of aardgas ingekocht in een risicovolle markt (voor aardgas) of zonder wettelijke bescherming (bij warmte), terwijl warmte en aardgas met wettelijke bescherming geleverd dienen te worden. De extra risico’s hiervan zijn voor de woningcorporatie.
- De gebouwinstallaties voor het interne transport van warmte moeten worden onderhouden. Deze kosten zijn niet opgenomen in de maximumtarieven die door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn vastgelegd.
- Er ontstaat een onduidelijke rechtspositie doordat de Warmtewet, het huurrecht en het consumentenrecht van toepassing zijn.
- Onnodig hoge administratieve inspanning.
Beperking reikwijdte Warmtewet
De voorgestelde wetswijziging zou betekenen dat VvE’s en verhuurders die warmte leveren aan hun huurders voor het grootste deel buiten de reikwijdte van de Wet worden gehouden. VvE’s leveren warmte aan hun leden, waardoor de huidige Warmtewet de afnemers eigenlijk tegen zichzelf beschermt. Bij verhuur wordt het huurrecht als afdoende bescherming beschouwd. Ook mengvormen waarbij verhuurders onderdeel zijn van de VvE, vallen onder deze uitzondering.Meetplicht blijft
In de memorie van toelichting bij de wet staat dat de partijen (VvE’s en corporaties) het warmtegebruik moeten blijven meten. Hierbij blijft de gewenste prioritering gehandhaafd:- GJ-meting per afleverset, oftewel per woning.
- Warmtekostenverdeling op basis van een kostenverdeelmeter op radiatoren.
- Kostenverdeling op basis van bijvoorbeeld het vloeroppervlak van de woning.